Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дезінформація про масову прописку українців у Покровську, щоб стати громадянами Росії після окупації міста

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, що українці нібито масово ризикують життям і прописуються в прифронтовому Покровську на Донеччині. Роблять вони це для того, аби буцімто стати громадянами Росії після окупації міста. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на відповідні слова колишнього народного депутата України Ігоря Мосійчука.

Однак такі заяви — безпідставні. Про це пишуть у проєкті VoxCheck. За ключовими словами аналітики проєкту знайшли оригінальне інтерв’ю екснардепа Мосійчука, частину з якого й взяли росіяни. У відео він справді каже, нібито українці прописуються в Покровську, бо хочуть стати громадянами Росії. Він називає їх «ждунами», які чекають на прихід Росії, аби після цього отримати російський паспорт і виплати. Водночас джерелом цієї інформації Мосійчук називає «друзів, які живуть у Києві, але мають зв’язки на окупованих територіях». Тобто ніякою реальною статистичною інформацією колишній нардеп не володіє, а оперує лише здогадками. Загалом немає жодних офіційних даних щодо українців, які прописуються в Покровську. 

Варто зауважити, що в Україні були випадки, коли СБУ викривала людей, які чекали на окупацію Росією та поширювали кремлівську пропаганду, однак це явище не є масовим.

До повномасштабного вторгнення в Покровську проживало понад 82 тисячі мешканців. Після активізації наступу Росії на Донеччині та через загрозу окупації міста люди почали виїжджати, а місцева влада 19 серпня 2024 року оголосила про примусову евакуацію сімей із дітьми. Станом на 6 вересня 2024 року в Покровську перебувало менш як 25 тисячі мешканців. Тоді як 4 жовтня 2024 року міська рада повідомила, що в місті лишається вже близько 13 тисяч людей. 

Ігор Мосійчук — ненадійне джерело, він неодноразово поширював російську пропаганду. Наприклад, дезінформував, що безповоротні втрати ЗСУ нібито перевищили 500 тисяч людей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись