Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Втрати ЗСУ нібито перевищують 500 тисяч людей

Пропагандистські анонімні телеграм-канали поширюють заяву колишнього народного депутата України про те, що втрати Збройних сил України (ЗСУ) нібито вже перевищили пів мільйона осіб. Ця цифра, за його словами, підтверджується станом кладовищ у великих містах. Однак такі твердження є безпідставними.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Його фахівці наголошують, що цей екснардеп вже давно відомий своїми провокативними та недостовірними заявами, які регулярно використовуються проросійськими пропагандистами. Зокрема, у вересні 2024 року чоловік поширював брехню про те, що «влада України нібито применшує кількість жертв» після ракетного удару по військовому училищу в Полтаві. У липні він стверджував, що президент України Володимир Зеленський нібито готує «криваву провокацію» для порятунку президента США Джо Байдена. У квітні екснардеп поширював фейк про те, що російські ракети вразили нібито військову частину ЗСУ, яка нібито розташовувалась у готелі в Чернігові.

Пропагандисти намагаються використати таку інформацію, а особливо завищені цифри втрат ЗСУ для того, щоб деморалізувати українське суспільство та породити зневіру у здатності армії захищати країну. Цей фейк також має на меті звинуватити українське керівництво у приховуванні реальних втрат та неспроможності ефективно керувати армією. Російська пропаганда використовує такі заяви для зміцнення підтримки війни серед росіян, стверджуючи, що українська армія нібито зазнає катастрофічних втрат.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись