Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Дипфейк Дмитра Кулеби вів провокаційну розмову з американським сенатором

Невідома особа створила дипфейк Дмитра Кулеби, щоб провести розмову з американським сенатором через Zoom, видаючи себе за ексміністра закордонних справ України. За інформацією The New York Times, зловмисник зміг поспілкуватися з головою Комітету із закордонних справ США Бенджаміном Кардіном, ставлячи політично провокаційні запитання, зокрема про підтримку запуску ракет дальнього радіусу дії по Росії. Поведінка «Кулеби» викликала підозри у сенатора, і той припинив розмову. Пізніше Держдепартамент США підтвердив, що сенатор мав справу з шахраєм, який використовував технологію дипфейк. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Метою такого дипфейку, ймовірно, було отримання конфіденційної інформації, збурення політичних суперечок або дискредитація українського уряду та його міжнародних партнерів. Незважаючи на те, що поки не підтверджено причетність Кремля до цього інциденту, запитання, поставлені під час розмови, явно мали інтерес для російської сторони.

Такі технології дедалі частіше використовуються для маніпуляцій і поширення дезінформації. Наприклад, 17 вересня російські пропагандисти випустили дипфейк із ексзаступником керівника Офісу Президента Ростиславом Шурмою, де він нібито закликав закінчити війну на умовах Росії. Також перед Олімпійськими іграми в Парижі російські хакери поширювали дипфейки та дезінформацію про ці змагання, намагаючись посіяти хаос і недовіру.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись