Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В одному з громадських туалетів нібито можна знайти оголошення «Не сси - вступай до ЗСУ»

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах зображення, на якому можна побачити агітаційний плакат, нібито розміщений в одній із українських громадських вбиралень. Плакат закликає вступати до лав ЗСУ і містить провокативний напис «Не сси — вступай в ЗСУ». Втім це - фейк. 

Плакат виглядає рівномірно розташованим на стіні. Проте звертаючи увагу на загальну площину зображення та кути, можна зауважити, що плакат має надто ідеально правильне положення на нерівній поверхні (зокрема, кривизна стін). Це може свідчити про те, що він був доданий за допомогою графічного редактора. Плакат на фото також не має природних тіней, які б падали від нього на стіну. Це може бути одним із ключових показників, що зображення було накладене на фото за допомогою фотошопу або іншої програми для редагування зображень. Освітлення від кімнати не співпадає з тим, як виглядає поверхня плаката. Вся площина фото має природну розмитість і низьку якість, яка може бути пов'язана з поганою якістю камери. Однак плакат виглядає занадто чітко і яскраво на фоні загального інтер'єру. Такий контраст може бути ознакою того, що плакат вставили в зображення на пост-обробці. У туалетах подібні матеріали швидко псуються від вологи або фізичного впливу (забруднень, пошкоджень), але плакат виглядає новим, що також викликає сумнів. Врешті-решт, фраза «Не сси - вступай в ЗСУ» є калькою з російської, що майже не використовують в офіційній рекламі рекрутингу до ЗСУ. Пошук новин про такий плакат в українських медіа, як і цього зображення на інших ресурсах, не дав жодного результату.

Цей фейк має на меті дискредитувати мобілізаційні кампанії в Україні. Зображення використовується для висміювання патріотичної агітації та зусиль з набору до ЗСУ. Воно намагається спровокувати негативну реакцію аудиторії, особливо людей, які можуть бути чутливими до тонких провокацій та емоційних маніпуляцій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись