Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про те, українських школярів «змушують» писати хвалебні оди Зеленському

У мережі поширюють нібито «оголошення» про конкурс поетичних творів до Дня української літератури та мови, що начебто відбувся 27 жовтня в українських школах. У цьому «оголошенні» школярам пропонують писати вірші на теми «Ми готові загинути за Батьківщину» та «Володимир Зеленський наш безсмертний лідер».

Але в Україні немає свята під назвою «День української літератури і мови». 27 жовтня в Україні відзначають День української писемності та мови. 1997 року президент України Леонід Кучма підтримав ініціативу громадських організацій і підписав указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови», який до 2023 року відзначався 9 листопада. Зважаючи на те, що Православна церква України перейшла на новоюліанський стиль календаря, День української писемності та мови перенесли на 27 жовтня.

Або ж сам текст містить багато помилок, що вказує на те, що автор цього «оголошення» погано володіє українською мовою. Наприклад, речення «Вірші, що прославляють Україну та борються з ворогами!» синтаксично неправильне, оскільки вірші не можуть «боротися» з ворогами.

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись