Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фотофейк: українській військовий опублікував «фото своїх звірств» на Курщині

Пропагандистські телеграм-канали поширюють допис, начебто українські військові з 61-ї ОМБр «чинять звірства» над цивільними Курщини й «вихваляються» фотографіями закатованих у мережі. 

Але насправді в оригінальній публікації йдеться про російські звірства в одному з сіл, яке звільнили бійці 61-ї ОМБр. Для створення фейку справжній допис відредагували. 

Власне, оригінальна публікація — це допис від 13 жовтня 2024 року на фейсбук-сторінці просвітницького проєкту аналітичного центру CASE Україна «Ціна держави». В описі проєкту вказано, що він роз’яснює українцям, «скільки коштує їм держава і на що йдуть їхні податки». 

У дописі зазначили, що на фото наслідки російських злочинів в одному зі звільнених сіл (місце не уточнюють). 61-ша ОМБр взяла під контроль цей населений пункт. Її боєць зробив фото закатованих росіянами загиблих. Далі у пості розмістили збір для бригади. Жодних згадок про Курську область у тексті немає. Росіяни змінили оригінальну публікацію.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись