Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж До 1939 року світ не знав про українців на Закарпатті

Таку тезу поширюють російські пропагандисти, стверджуючи, що Карпатська Україна була «невеликою пронацистською державою» і що до до 1939 року про українців Закарпаття ніхто не чув. У Росії і раніше поширювали думку «Карпатська Січ – нацистська українська організація». У дослідженні «Ре-візія історії: російська історична пропаганда та Україна» Олена Сороцинська проаналізвала цей наратив російської історичної пропаганди:

«“Таємниці” Карпатської України: як нацистські маріонетки свою “державу” будували», «На Україні широко відзначають чергове видумане українське “свято незалежності”– 80-річчя проголошення незалежності Карпатської України» – так звучать одні із заголовків російських ЗМІ про Карпатську Україну. Деякі російські ЗМІ ототожнюють ОУН із Карпатською Україною і стверджують, що ця держава – «продукт Абвера». «4 сентября 1938 года в Ужгороде по инициативе членов Организации Украинских Националистов состоялось собрание на котором создали Украинскую национальную оборону (УНО). Это был тот нацистский центр, который впоследствии и создал так называемую Карпатскую Украину» – пише «Інформаційне агентство «Новоросія». Окупацію Карпатської України угорцями вони пояснюють тим, що угорці були цінніші союзники для Гітлера, ніж ОУН, тому він дав дозвіл на загарбання цих території Угорщиною. «“Страна победившего Евромайдана”, в которой, как известно, “фашизма нет”, продолжает праздновать 80-летие провозглашения независимости прогерманской Карпатской Украины», – йдеться на ресурсі «Русь единая». Це має продемонструвати «тяглість української фашистської ідеї», яка, мовляв, процвітає сьогодні».

Електронна версія видання доступна за посиланням.

Український інститут національної пам’яті опублікував інформаційні матеріали про Карпатську Україну. У 1918 році після розпаду Австро-Угорщини українці Закарпаття заявили про прагнення увійти до складу України. У листопаді постала Гуцульська республіка. 21 січня 1919 року в Хусті на Всенародному з’їзді ухвалено рішення про приєднання краю до соборної України. В Акті злуки УНР і ЗУНР зафіксовано входження Закарпаття до Української Народної Республіки. Наприкінці 1930-х років Закарпаття було єдиним регіоном, де українське населення вибороло право проводити власну внутрішню та зовнішню політику.  У Хусті 22 січня 1939 року вперше було офіційно відзначено 20-річчя проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР. Таким чином закарпатці продемонстрували світові загальноукраїнські устремління.15 березня 1939 року в умовах остаточного розпаду Чехо-Словаччини (Німеччина захопила решту Чехії, а Словаччина проголосила незалежність) та збройної агресії з боку Угорщини, Сойм Карпатської України проголосив незалежність краю. Августина Волошина обрано президентом. Детальніше про Карпатську Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись