Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття 30 квітня з Маріуполя евакуювали 20 людей, а не 46, і до Запоріжжя, а не в Росію

Кремлівські пропагандисти поширюють інформацію про те, що у суботу, 30 квітня, російська сторона відзвітувала про «евакуацію» з Маріуполя 46 людей.

«Міноборони Росії повідомляє, що 30 квітня з прилеглих до "Азовсталі" житлових будинків вийшли дві групи цивільних, загалом 46 осіб, їм надано нічліг та харчування», – йдеться у твітері російського агенства «Риа Новости».

Пізніше кремлівські медіа і канали у телеграмі поширили інформацію про евакуацію двох груп людей, і що одна з них, в якій було 25 людей, захотіла виїхати в Росію. Після цього у російських ЗМІ почали поширювати відео, нібито одна з евакуйованих скаржиться, що українські військові, яких вона називає «бойовиками», «не випускали людей з "Азовсталі"». Інший нібито евакуюваний чоловік розповідає, що міни летіли «тільки зі сторони заводу «Азовсталь», внаслідок чого він отримав поранення. Варто зазначити, що на прокремлівському каналі телеведучого Володимира Соловйова зранку 1 травня поширювали ексклюзивне відео з евакуації з «Азовсталі», де представник Червоного хреста каже, що у даній партії – 21 людина, серед них кілька діти і одна жінка з перев’язаною рукою. За їхньою інформацією, люди мали переночувати у російському фільтраційному таборі для біженців у селі Безіменне і рушити у Запоріжжя.

Заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар підтвердив, що з «Азовсталі» вдалося провести евакуацію цивільних. Усього вивезли 20 людей, серед яких жінки та діти. Підтвердження решти евакуйованих людей немає ні полком «Азов», ні Червоним хрестом. 1 травня евакуація цивільних у Запоріжжя прдовжилася, підтвердили представники ООН.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись