Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure 30 квітня з Маріуполя евакуювали 20 людей, а не 46, і до Запоріжжя, а не в Росію

Кремлівські пропагандисти поширюють інформацію про те, що у суботу, 30 квітня, російська сторона відзвітувала про «евакуацію» з Маріуполя 46 людей.

«Міноборони Росії повідомляє, що 30 квітня з прилеглих до "Азовсталі" житлових будинків вийшли дві групи цивільних, загалом 46 осіб, їм надано нічліг та харчування», – йдеться у твітері російського агенства «Риа Новости».

Пізніше кремлівські медіа і канали у телеграмі поширили інформацію про евакуацію двох груп людей, і що одна з них, в якій було 25 людей, захотіла виїхати в Росію. Після цього у російських ЗМІ почали поширювати відео, нібито одна з евакуйованих скаржиться, що українські військові, яких вона називає «бойовиками», «не випускали людей з "Азовсталі"». Інший нібито евакуюваний чоловік розповідає, що міни летіли «тільки зі сторони заводу «Азовсталь», внаслідок чого він отримав поранення. Варто зазначити, що на прокремлівському каналі телеведучого Володимира Соловйова зранку 1 травня поширювали ексклюзивне відео з евакуації з «Азовсталі», де представник Червоного хреста каже, що у даній партії – 21 людина, серед них кілька діти і одна жінка з перев’язаною рукою. За їхньою інформацією, люди мали переночувати у російському фільтраційному таборі для біженців у селі Безіменне і рушити у Запоріжжя.

Заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар підтвердив, що з «Азовсталі» вдалося провести евакуацію цивільних. Усього вивезли 20 людей, серед яких жінки та діти. Підтвердження решти евакуйованих людей немає ні полком «Азов», ні Червоним хрестом. 1 травня евакуація цивільних у Запоріжжя прдовжилася, підтвердили представники ООН.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join