Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дмитро Кулеба «заборонив» російським та білоруським тенісисткам перемагати українок

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Дмитро Кулеба «боїться» перемоги російських та білоруських тенісисток на Вімблдонському турнірі, адже керівництво турніру нещодавно скасувало заборону на участь російських та білоруських спортсменів. Мовляв, Дмитро Кулеба «заборонив» російським та білоруським тенісисткам перемагати українок. Як доказ автори повідомлень посилаються на матеріал британського видання «Express». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake й визначили, що ця цитата вигадана. У коментарі виданню «Express» Кулеба зазначив, що допущення російських та білоруських тенісистів на Вімблдон стане перемогою російської пропаганди та знаком того, що Захід «можна похитнути». 

Тенісисти з Росії та Білорусі зможуть виступити на турнірі Вімблдон у 2023 році. Рішення про допущення спортсменів ухвалив організатор турніру — Всеанглійський клуб лаун-тенісу та крокету (AELTC). Водночас у змаганнях у турнірі спортсмени будуть допущені лише у нейтральному статусі й лише ті, які не отримують жодного державного фінансування від Росії чи Білорусі. Насамперед спортсмени не повинні підтримувати вторгнення Росії в  Україну. За інформацією Бі-Бі-Сі, гравці та члени їхніх команд підпишуть відповідну декларацію з зазначеними умовами участі. Порушення декларації тягне за собою штраф або дискваліфікацію.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись