Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Православна церква України «не визнає» церковні обряди УПЦ МП

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Православна церква України відмовляється визнавати церковні обряди Української православної церкви Московського патріархату. Мовляв, навіть поховання за звичаями УПЦ МП більше не визнають. Як доказ автори повідомлень додають фото оголошення, яке розміщене перед цвинтарем. У ньому йдеться, що витрати, пов'язані з перепохованням за новими вимогами церкви, зобов'язані взяти на себе родичі померлого. Це — неправда. 

За кейс взялися фактчекери проєкту По той бік новин й визначили, що інформації від Православної церкви України про заперечення обрядів УПЦ МП не надходило. Тож як кажуть фактчекери, інформація з «оголошення» неправдива. Утім, фактчекерам не вдалося зафіксувати ознак фотошопу на світлині, тож, імовірно, невідомі справді зробили «оголошення» та сфотографували його на тлі кладовища. 

Водночас аналітики наголошують, що Православна церква України якраз визнає обряди Української православної церкви Московського патріархату, тоді як Українська православна церква Московського патріархату заперечує таїнства першої. Митрополит російської церкви, зокрема, рекомендує перехрещувати тих людей, які «не були хрещені в “справжній” православній церкві».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись