Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тактику протиставлення

Протиставлення — логічна операція з судженням, яка полягає в зміні його якості (ствердження на заперечення і навпаки) і одночасній перестановці місцями його суб'єкта і предиката. Російська пропаганда активно використовує тактику протиставлення, що полягає у порівнянні дій влади та соціально-економічної ситуації в Україні та Росії. Звісно, що у цьому порівнянні виграє Росія. Проте пропагандисти не завжди зазначають, що рівні життя та соціально-економічного розвитку країни-агресора є високими та дії влади — вдалими та адекватними.

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику, поширеним є пропагандистський меседж, що «російська влада погана, але українська — ще гірша». Аудиторія цих каналів здебільшого українська, тож кремлівські дезінформатори мають змогу нібито критикувати й російську владу.

Наприклад, у дописі каналу «Легітимний» від 1 грудня 2022 року йдеться, що «обидві системи однаково погані», але росіяни збудували та будують хоча б якісь будинки в Маріуполі для постраждалих від війни, а українська влада не робить для людей зовсім нічого. Автори пропагандистських каналів забувають, що якби російська окупаційна армія не руйнувала українські міста, то житлові будинки та іншу інфраструктуру не довелося б відновлювати. Цей же канал 15 квітня 2023 року наголошує на тому, що українське МЗС програло Росії боротьбу за симпатії країн Африки. Як доказ пропагандисти наводять твіт маргінального командувача збройних сил та сина президента Уганди, відомого своїми симпатіями до країни-агресора.

У деяких випадках пропагандисти навіть не наголошують на перевазі Росії над Україною у якійсь сфері. Їм цілком достатньо вселити українцям думку, що дві країни глобально нічим не відрізняються одна від одної, поставити між ними знак рівності. 

Прикладом цього підвиду тактики протиставлення є допис анонімного телеграм-каналу «Шептун» від 13 квітня 2023 року. У ньому називаються однаково недолугими як стратегічні наративи Росії у контексті війни «бабуся з червоним прапором» та «хлопчик Альоша, який проводжає російських військових в Україну», так і український наратив про знищення флагмана Чорноморського Флоту РФ ракетного крейсера «Москва». При цьому, у тому ж дописі пропагандисти не забули згадати, що в Україні нібито немає науки й будь-яких досягнень в цілому.

Анонімний телеграм-канал «Скептик» 14 квітня 2023 року опублікував відео з нібито незаконним «полюванням» співробітників ТЦК СП на чоловіків. У цьому разі теж використано порівняння з Росією, що в Україні ситуація з законністю процесу мобілізації не ліпше, ніж у країні-агресорі. 

Однак мобілізація в Україні обумовлена повномасштабною військовою агресією Російської Федерації та спрямована на захист суверенітету та територіальної цілісності держави. Тоді як мобілізація, що проводиться путінським режимом, має на меті загарбання території іншої країни. Тож пропагандисти ставлять знак рівності між зовсім різними контекстами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись