Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Дмитро Кулеба «заборонив» російським та білоруським тенісисткам перемагати українок

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Дмитро Кулеба «боїться» перемоги російських та білоруських тенісисток на Вімблдонському турнірі, адже керівництво турніру нещодавно скасувало заборону на участь російських та білоруських спортсменів. Мовляв, Дмитро Кулеба «заборонив» російським та білоруським тенісисткам перемагати українок. Як доказ автори повідомлень посилаються на матеріал британського видання «Express». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake й визначили, що ця цитата вигадана. У коментарі виданню «Express» Кулеба зазначив, що допущення російських та білоруських тенісистів на Вімблдон стане перемогою російської пропаганди та знаком того, що Захід «можна похитнути». 

Тенісисти з Росії та Білорусі зможуть виступити на турнірі Вімблдон у 2023 році. Рішення про допущення спортсменів ухвалив організатор турніру — Всеанглійський клуб лаун-тенісу та крокету (AELTC). Водночас у змаганнях у турнірі спортсмени будуть допущені лише у нейтральному статусі й лише ті, які не отримують жодного державного фінансування від Росії чи Білорусі. Насамперед спортсмени не повинні підтримувати вторгнення Росії в  Україну. За інформацією Бі-Бі-Сі, гравці та члени їхніх команд підпишуть відповідну декларацію з зазначеними умовами участі. Порушення декларації тягне за собою штраф або дискваліфікацію.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join