Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Боєць ПВК «Вагнер» виклав фото, яке доводить, що він на польському кордоні

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширили фотографію бійця ПВК «Вагнер», який нібито стоїть на польському кордоні. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Вони встановили, що фото було відредаговано за допомогою фоторедактора — додано вагнерівський шеврон та російський прапор. Насправді ж на оригінальному фото зображено польського військового. Це фактчекери визначили завдяки зворотному пошуку Google. Також уповноважений уряду Польщі з безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин заявив, що фото є несправжнім та може бути використане для розповсюдження паніки.

Використовуючи передислокацію ПВК «Вагнер» та ватажка Пригожина до Білорусі після невдалого заколоту в Росії, агітпроп намагається посіяти паніку та створити приводи для нападу на Польщу. Раніше ми спростовували фейк про те, що Польща просить відкрити кордон із Росією для торгівлі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись