Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська військова адміністрація втекла з Куп’янська

У прокремлівських медіа та в російському сегменті фейсбуку поширюють інформацію про те, що з міста Куп’янськ Харківської області нібито втекла українська військова адміністрація. Новина з’явилася на тлі фейків про те, що росіяни буцімто «взяли» Синьківку. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. На офіційних сторінках Куп’янської міської військової адміністрації та Харківської обласної військової адміністрації немає інформації щодо того, що адміністрація виїхала з міста. Голова міської адміністрації Куп’янська Андрій Беседін повідомив фактчекерам: «Усі на робочих місцях. Працюємо в штатному режимі». А спікерка Харківської ОВА Олена Шаповал в ефірі «Радіо Свобода» повідомила, що всі перебувають на місцях.

Також після публікації інформації про втечу адміністрації Андрій Беседін опублікував пост про робочу нараду з фотографіями зі свого кабінету. Також 21 серпня він виклав відео з центру міста біля пам'ятного знака бабаку-захисникові — символу Куп'янська.

У такий спосіб агітпроп намагається поширити паніку серед українців та викликати недовіру до влади, мовляв, їх покинула українська військова адміністрація і вони непотрібні Україні. Раніше ми спростовували маніпуляцію, що Україна збирається атакувати по хасидах в Умані, аби отримати ізраїльську систему ППО.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись