Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українська військова адміністрація втекла з Куп’янська

У прокремлівських медіа та в російському сегменті фейсбуку поширюють інформацію про те, що з міста Куп’янськ Харківської області нібито втекла українська військова адміністрація. Новина з’явилася на тлі фейків про те, що росіяни буцімто «взяли» Синьківку. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. На офіційних сторінках Куп’янської міської військової адміністрації та Харківської обласної військової адміністрації немає інформації щодо того, що адміністрація виїхала з міста. Голова міської адміністрації Куп’янська Андрій Беседін повідомив фактчекерам: «Усі на робочих місцях. Працюємо в штатному режимі». А спікерка Харківської ОВА Олена Шаповал в ефірі «Радіо Свобода» повідомила, що всі перебувають на місцях.

Також після публікації інформації про втечу адміністрації Андрій Беседін опублікував пост про робочу нараду з фотографіями зі свого кабінету. Також 21 серпня він виклав відео з центру міста біля пам'ятного знака бабаку-захисникові — символу Куп'янська.

У такий спосіб агітпроп намагається поширити паніку серед українців та викликати недовіру до влади, мовляв, їх покинула українська військова адміністрація і вони непотрібні Україні. Раніше ми спростовували маніпуляцію, що Україна збирається атакувати по хасидах в Умані, аби отримати ізраїльську систему ППО.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join