Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Анджей Дуда дарує українцям кілька тися злотих.

Така інформація шириться у волинському сегменті фейсбуку. У повідомленнях йдеться, що начебто польський президент Анджей Дуда роздає по декілька тисяч злотих в подарунок для українців. Повідомляється, що сума виплат різна і нібито залежить від місяця народження людини. Проте це — фейк.

Як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, у тексті написано, що потрібно обрати свій місяць народження й отримати подарунок, який відповідає місяцю народження. «Робити це потрібно впевнено. Гроші нараховуються у злотих. Найбільше платять для тих, хто народився у травні та вересні – 9 600 злотих, а найменше у березні – 6 800 злотих. До посту є й допис, у якому висловлюється щира подяка Президенту Польщі та всім полякам за підтримку! А ще додано чотири фото, на яких зображений Анджей Дуда, пачки з грошима, і чимала кількість пакетів з "подарунками" Насправді президент Польщі не роздає гроші українцям залежно від місяця народження. Сторінка Дуди у Facebook фейкова. Неправильно написали навіть його ім’я. У фейковому дописі – ANDRZEJJ, насправді ж правильно польською – ANDRZEJ. Вона має всього 1896 вподобань і два дописи. А в сфері діяльності зазначено "Агент з нерухомості"», — пишуть фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись