Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Анджей Дуда дарує українцям кілька тися злотих.

Така інформація шириться у волинському сегменті фейсбуку. У повідомленнях йдеться, що начебто польський президент Анджей Дуда роздає по декілька тисяч злотих в подарунок для українців. Повідомляється, що сума виплат різна і нібито залежить від місяця народження людини. Проте це — фейк.

Як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, у тексті написано, що потрібно обрати свій місяць народження й отримати подарунок, який відповідає місяцю народження. «Робити це потрібно впевнено. Гроші нараховуються у злотих. Найбільше платять для тих, хто народився у травні та вересні – 9 600 злотих, а найменше у березні – 6 800 злотих. До посту є й допис, у якому висловлюється щира подяка Президенту Польщі та всім полякам за підтримку! А ще додано чотири фото, на яких зображений Анджей Дуда, пачки з грошима, і чимала кількість пакетів з "подарунками" Насправді президент Польщі не роздає гроші українцям залежно від місяця народження. Сторінка Дуди у Facebook фейкова. Неправильно написали навіть його ім’я. У фейковому дописі – ANDRZEJJ, насправді ж правильно польською – ANDRZEJ. Вона має всього 1896 вподобань і два дописи. А в сфері діяльності зазначено "Агент з нерухомості"», — пишуть фактчекери.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join