Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Бюджетом Херсона розпоряджаються окупанти, тому херсонські підприємці можуть сплачувати податки лише окупантам.

Таку інформацію упродовж травня поширювали у соціальних мережах. Зокрема, такі дописи поширював херсонський активіст Віктор Тоцький, голова ОСББ, кандидат в депутати Херсонської міської ради у 2020 році, кандидат в народні депутати у 2019 році. У дописах стверджують, що бюджет Херсона контролюють окупанти, й ФОПи мають сплачувати податки їм. Проте це — неправда. Як пише фактчекінговий проєкт Без Брехні, якщо херсонський бізнес може і хоче сплачувати податки та внески, він цілком може це робити на рахунки, оприлюднені Державною податкової службою. Крім цього, херсонського бюджет повністю контрольований законною міською владою, — виконкомом Херсонської міської ради.

«Відповідні видатки у вигляді зарплат, внесків тощо проводять регулярно, але за наявності коштів в бюджеті. Суттєвою проблемою є нестача коштів в херсонському бюджеті через зниження надходжень до нього (це пояснюється окупацією), але він повністю під контролем української влади», — пишуть фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись