Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українців нібито закликають оновлювати свої дані у ТЦК плакатом із дивізією СС «Галичина»

Російські ресурси поширюють інформацію, що в Україні нібито розмістили білборд, на якому зображено 14-ту добровольчу дивізію військ СС «Галичина» з підписом «Вчора вони, сьогодні ти». Білборд нібито закликає українців оновлювати свої дані в ТЦК. Як доказ пропагандисти додають відео з місця розташування плакату.

Скриншот StopFake

Проте ця інформація не відповідає дійсності, повідомляють у проєкті StopFake. Журналісти геолокували місце, де було знято поширюване відео ― виявилося, що під Львовом ― і звернулися за коментарем до компанії, яка розміщує за цією адресою білборди. У рекламному агентстві «Браво» відповіли, що до них дійсно звернулися замовники, назвавшись «співробітниками ТЦК» Сухопутних військ. Однак як тільки стало відомо, що ця інформація є брехнею, білборд зафонували, а всю інформацію про замовлення передали до СБУ. Крім того, на запит StopFake у Львівській обласній військовій адміністрації відповіли, що такої інформаційної кампанії ніхто не замовляв.

Зрештою, офіційна інформаційна кампанія «Оновлюй дані у ТЦК», яку презентувало Міністерство оборони України, має зовсім інший вигляд, і в ній військові з різних бойових підрозділів чесно зізнаються, що вони також бояться, але долають свій страх. Водночас жодні згадки історичних подій у цій кампанії не використовуються.

Російська пропаганда не вперше використовує тему дивізії СС «Галичина» у своїй інформаційній війні, маніпулюючи історичними фактами. Так, ми вже спростовували інформацію, що українська пошта випустила марки, присвячені дивізії СС «Галичина», а також, що у відеозверненні Володимира Зеленського помітили шеврон дивізії СС «Галичина».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись