Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці нібито створили петицію про присвоєння 3-й окремій штурмовій бригаді ЗСУ імені Ірини Фаріон

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що Третю окрему штурмову бригаду ЗСУ хочуть назвати іменем екснардепки та мовознавиці Ірини Фаріон, життя якої обірвалося 19 липня 2024 року. Відповідна петиція нібито вже з’явилася на сайті Президента України Володимира Зеленського. Водночас публікації пропагандистів у мережі супроводжувалися лише скриншотом, без посилання на саму петицію. Деякі користувачі мережі схиляли до думки, що така петиція є доказом того, що в Україні нібито є нацизм.

Скриншот StopFake

Однак інформація про існування такої петиції не відповідає дійсності, пишуть у проєкті StopFake. У цьому можна переконатися, перевіривши петицію, скриншот якої поширюють пропагандисти, на сайті електронних петицій. Так, на сайті Президента України останнє звернення зареєстроване під номером №22/230908-еп, тоді як у фейкової петиції він набагато більший — №22/264840-еп. Крім того, її неможливо знайти ні за ключовими словами, ні за порядковим номером.

Скриншот StopFake

Творці фейкової новини спекулюють на конфлікті Ірини Фаріон з полком «Азов» та Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ, який відбувся ще в листопаді 2023 року. Тоді в програмі «Рандеву» ведуча Яніна Соколова запитала Ірину Фаріон, як бути з російськомовними бійцями з полку «Азов» та 3-ї штурмової бригади, що спілкуються російською мовою, зокрема в бою, зауваживши, що було б несправедливо називати їх прихильниками Росії. Мовознавиця заявила, що «категорично не сприймає» цього. «Це питання до них. Що вам, хлопці, заважає, коли ви такі міцні й дуже розумні, що вам заважає виконувати 29 статтю закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді», – сказала Фаріон.

Метою цього фейку є деморалізація та емоційний розкол в українському суспільстві, яке засудило цинічне вбивство та об’єдналося навколо пошуку та покарання його виконавців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись