Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На одному з форумів українка звернулася до дописувачів із питанням про розлучення з чоловіком-військовим, якому перелили «кров москалів»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито жінка на одному з форумів запитує пораду щодо свого чоловіка, який повернувся з російського полону. У так званому запиті йдеться, що чоловікові робили переливання крові, а отже  тепер у нього «кров москалів», тож жінка думає щодо розлучення. Це — фейк. 

За кейс взялися фахівці проєкту VoxCheck, які дослідили його і визначили, що це вигадана історія, а скриншот відредагували за допомогою спеціальної програми. Як пояснюють аналітики, фейк спростував сам автор «обговорення», повідомивши на форумі, що хтось взяв його пост, змінив текст і заголовок та видав його за «заклик українки про допомогу».

Аналітики також дослідили фейковий скриншот, на якому видно, що «обговорення» на форумі розпочав користувач під нікнеймом SecretlyYours 21 лютого 2022 року о 19:16. Однак на сайті немає обговорення з такою темою, його також немає і серед решти публікацій користувача. Утім, в автора є пост за ту саму дату і час та з тією ж кількістю коментарів, що й допис на фейковому скриншоті. Проте запитання в оригінальному дописі зовсім інше. 

Поширюючи такий фейк, пропагандисти підживлюють наратив про українців-нацистів, які нібито визнають лише так званих «чистокровних українців» і зневажають усіх решту.

Нагадаємо, що «Детектор медіа» раніше спростовував фейк, у якому йшлося, що в Україні забороняють усім іноземним громадянам бути донорами крові.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись