Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Чоловікам, які не оновили дані в ТЦК, скасують атестати й дипломи, — постанова Кабміну

Прокремлівські медіа поширюють скриншот новини нібито від «Української правди» про скасування шкільних атестатів та дипломів про вищу освіту чоловікам, які не оновили дані в ТЦК. Ці зміни нібито відбулися відповідно до постанови Кабміну. 

Але фактчекери VoxCheck взялися за цей кейс і дізналися, що це — фотофейк. Кабінет Міністрів України не видавав постанову із таким змістом. Фейкороби підробили скриншот статті «Української правди», замінивши заголовок та ілюстрацію оригінального матеріалу.

На сайті або в соцмережах «Української правди» немає відповідної статті. Водночас на скриншоті вказаний час та дата публікації «новини» — 14 серпня, 15:11. У цей час видання опублікувало матеріал авторки Валентини Романенко під заголовком «Генштаб закликав українців та іноземців не проникати в зони бойових дій без дозволу». У ньому не йшлось про скасування атестатів.

Пропагандисти віднедавна почали підроблювати сюжети, матеріали від відомих медіа, використовуючи їхні дизайн-елементи, щоб викликати у глядача ефект впізнаваності й довіри до одного з якісних медіа. Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro, в якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись