Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Фейк, що у Швейцарії відбувається спалах кору нібито «через українських біженців»

Кремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито кількість випадків захворювання на кір у Швейцарії зросла через українських біженців. Федеральний офіс громадського здоров’я Швейцарії (FOPH) припускає, що збудник занесли до Швейцарії з-за кордону. А пропагандисти зробили висновок, що завезли цей вірус саме українці, адже в Україні буцімто активно поширюється кір.

Фахівці VoxCheck пояснили, що на запит у Федеральному офісі громадського здоров’я Швейцарії відповіли, що збільшення захворюваності на кір не пов’язане з українськими біженцями. Власне, невідомо, чи були серед хворих українці. Про це не повідомляли на сторінках Федерального офісу громадського здоров’я у соціальних мережах та на сайті.

За останніми даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні за перші 7 місяців 2024 року зафіксували 152 випадки захворювання на кір. Тоді як у 2023 році за аналогічний період було лише 30 хворих. Тобто кількість хворих справді зросла, але не йдеться про масштабний спалах, що вимірюється тисячами. Востаннє спалах кору в Україні був у 2017-2019 роках, тоді на кір захворіло понад 110 тисяч людей.

Так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, щоб зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя.

 Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців утриманцями; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; вони розносять різні хвороби тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб утвердити думку, що українці — поганці, які не цінують допомогу, яку надають їм мешканці інших країн, користуються їхньою добротою.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись