Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні створили макет іскандера, який використовуватимуть як брудну ядерну бомбу

Така інформація з'явилася у прокремлівських медіа. Повідомлення почали поширювати після того, як Володимир Путін у своїй «валдайській промові» заявив, що Україна створює «брудну бомбу» і Росії навіть відомо, «де приблизно це робиться». Пропагандисти стверджують, що

Київ на основі снаряда ракетного комплексу «Точка-У» виготовив муляж ракети «Іскандер» для провокації із брудною бомбою над зоною відчуження Чорнобильської АЕС. Мовляв, макет виготовили фахівці «Південмашу», а головну касетну частину муляжу начиняють радіоактивним матеріалом, а потім зіб'ють у районі Чорнобиля, щоб шокувати світ і звинуватити Росію у застосуванні ядерної зброї. Проте це — неправда.

Як пишуть фактчекери The Insider, так званий макет, який демонструють російські медіа, фейковий. «Попри схожі обриси, ракети "Точка-У" та "Іскандер" мають різні розміри. Діаметр "Іскандера" 920 мм, а "Точки-У" — 650 мм, майже в півтора раза менше. Макет "Іскандера" на базі "Точки-У" створити неможливо — хіба що зменшену копію, яка навряд чи зможе переконати міжнародних експертів. Та й сценарій, в якому нібито запущена російськими військами ракета з радіоактивною начинкою вибухає над чорнобильською зоною відчуження, тобто практично безлюдною територією, де шкода, що завдається Україні, буде мінімальною, має не надто правдоподібний вигляд», — пишуть фактчекери.

Росія вже не вперше стверджує, що Україна збирається застосувати брудну ядерну бомбу, щоб звинуватити в цьому Росію. Більше про це читайте у тексті Гали Скляревської.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join