Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна провокує ядерну катастрофу у світі

Таку тезу вже не вперше поширюють російські пропагандисти, намагаючись звинуватити Україну в дестабілізації ситуації на Запорізькій АЕС. Зокрема, пропагандисти заявляють, що українські військові самі обстрілюють АЕС; стверджують, що Росії не вигідно обстрілювати станцію, яку вона сама й контролює; переконують, що не шкодять об'єкту, а навпаки — рятують його від занедбаного стану, до якого станцію нібито довела Україна.

Водночас обстріли, що тривають на АЕС, і справді несуть ядерну загрозу. Про це неодноразово згадували експерти з МАГАТЕ. Проте не Україна, а саме Росія відповідальна за регулярні обстріли ЗАЕС й усі загрози, які виникають внаслідок них. Саме Росія розпочала війну в Україні та незаконно захопила стратегічний об'єкт. Цього всього можна було б уникнути, якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення 24 лютого.

Як пишуть фактчекери VoxCheck, територію ЗАЕС обстрілювали 5 і 6 серпня, й в решту днів, і в усіх обстрілах винна саме Росія. За інформацією «Енергоатому», 5 серпня росіяни двічі обстріляли територію ЗАЕС за допомогою РСЗВ. Унаслідок атак на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, тому один із трьох активних енергоблоків був відімкнений. Також окупанти пошкодили азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. 6 серпня російські війська влучили ракетою по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Через обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо цього майданчика. Поранень зазнав один працівник станції. 11 серпня в Енергоатомі оприлюднили аналіз відео з пропагандистських телеграм-каналів, який доводить, що 6 серпня обстріл ЗАЕС вели саме російські війська орієнтовно з промислової зони, розташованої між атомною станцією та Енергодаром.

Стверджуючи, що в усьому винна Україна, російська пропаганда прагне виправдати незаконні дії своїх військових, які насправді можуть спричинити катастрофу. У такий спосіб, звинувачуючи в усьому українську армію, Росія вже не вперше намагається відбілити власну репутацію, переконуючи світ в тому, що насправді агресором є не вона; а воєнні дії, які російська армія проводить на території України є виправданими й несуть порятунок.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join