Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ЗСУ нібито відступають через нестачу особового складу

Російські пропагандисти, посилаючись на заяви журналіста Крістофа Ваннера, поширюють у медіа інформацію, нібито захисникам України доводиться здавати позиції на невеликих ділянках фронту через нестачу людей. Втім це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Імовірно, пропаганда мала на увазі відступ захисників України з Крохмального в Харківській області та захоплення цього села російськими окупантами. Представник Сухопутних військ ЗСУ Фітьо уточнив у ході телемарафону, що сили оборони відступили на резервні позиції через те, що село було повністю зруйноване окупантами і залишатися там більше не було можливості, оскільки це ставило під загрозу життя українських військових. Крім того, аналітики з'ясували, що журналістська робота Ваннера характеризується однобічністю, порушеннями стандартів журналістики та відкритою проросійською позицією. 

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб створити хибне враження перемог Росії на фронті. «Детектор медіа» неодноразово спростовував інші маніпуляції росіян, пов’язані із ЗСУ.    

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись