Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Тепер у храмах ПЦУ нібито проводять концерти замість богослужінь

У період 20-22 січня 2024 року користувачі соцмереж, які транслюють проросійську риторику, поширювали відео з твердженням, що воно було зняте у храмі Православної Церкви України. Автори цих дописів вказують, що Православну церкву України, яка, за їхніми словами, була визволена від «проросійських екзархів», тепер захопив «режим Зеленського», що проводить музичні виступи замість богослужінь. Втім це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці проєкту MythDetector. Вони з’ясували, що Інформація про Православну церкву України регулярно поширюються з вигадками та маніпулятивними описами і направлена проти автокефалії Української церкви. Насправді це відео було зняте не в храмі Православної церкви України (ПЦУ), а в Соборі Воскресіння в Івано-Франківську, який належить Українській греко-католицькій церкві. На ньому чітко видно розташування релігійних символів, люстри та вікна з керамічним склом, завдяки чому було можливо визначити конфесію храму.  

Відео було зняте 14 січня, і на ньому зафіксований виступ оркестру Львівської духовної семінарії. Згідно з інформацією, опублікованою на офіційному вебсайті собору, члени оркестру семінарії прийшли до нього після богослужіння та грали на різних музичних інструментах для духовенства та відвідувачів церкви. 

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб посилити свій наратив про те, що автокефальна українська православна церква є «богохульною» та «несправжньою». Мовляв, «режим Зеленського» утискає права справжніх вірян, а отже, Україна не є повноцінною європейською державою.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись