Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито атакували ЗАЕС через «провал» операції в Курську

Пропагандистські анонімні телеграм-канали поширюють інформацію, що ЗСУ нібито зазнали невдачі під час наступу в Курській області і в «розпачі» атакували Запорізьку АЕС. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці Центру стратегічної комунікації та інформаційної безпеки. Насправді, пожежа на Запорізькій АЕС сталася 11 серпня, і російські пропагандисти одразу звинуватили українську армію в нападі на станцію. Наразі фейкові новини заповнюють інформаційний простір повідомленнями про нібито «українські дрони» і те, що «Росії невигідно» підпалювати АЕС.

Однак у заяві МАГАТЕ від 12 серпня зазначається, що експерти агентства перевірили місце пожежі і не знайшли жодних «залишків дронів», що спростовує твердження кремлівської пропаганди про обстріл станції.

Єдине джерело загрози для АЕС — це Росія, яка захопила станцію, перетворила її на військову базу і використовує для провокацій та ядерного шантажу. Росія вже неодноразово організовувала провокації на Запорізькій АЕС і звинувачувала Україну в атаках на енергетичні об'єкти.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись