Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як Росія поширює меседжі про нібито злочини ЗСУ в Курській області

Російські пропагандисти продовжують поширювати нову дезінформацію про операцію Збройних сил України в Курській області. На цей раз в соцмережах почала активно ширитися історія про те, що ЗСУ нібито розстріляли вагітну 24-річну жінку на очах у її чоловіка та маленького сина.

7 серпня на російському пропагандистському каналі-багатомільйоннику опублікували історію про те, що «українські солдати» нібито розстріляли машину цивільної вагітної жінки, що намагалася евакуюватися разом з сім’єю з території Суджи (Курська область). Жодних доказів, які б напряму свідчили про правдивість цієї новини чи причетність до інциденту ЗСУ показано не було. Через декілька годин інший телеграм-канал вирішив викласти аудіо телефонної розмови з себто чоловіком загиблої, на якому той заявив, що він нібито побачив «одного військового ЗСУ» та «чітко запам’ятав синю ізоленту на його касці», перед тим як цей солдат відкрив по їх з дружиною машинам прямий вогонь. 

Також одразу після цього аудіозапису було оприлюднено відео від свекра 24-річної дівчини, який вирішив зафільмувати пошкодження, що залишилися на машині після обстрілу. Однак видно, що в автомобіля всі 4 вікна були повністю розбиті, а скло з усіх боків було вибито на друзки напрямком всередину пасажирських місць, що не є натуральним, якщо обстріл вівся з одного боку, як про це заявляв чоловік в телефонній розмові.

Військові поразки на фронті та, як наслідок, перекидання бойових дій з території України на територію Курщини значно сколихнули політичну верхівку РФ, поставивши під сумнів багато міфів, якими “годували” пропагандисти все російське населення протягом років.

Окрім цього, на думку Центру протидії дезінформації, російський військове і політичне командування дуже занепокоєне тим, що бойові дії в Курській області не супроводжуються насильством проти цивільних з боку української армії.Тому на сьогодні російська пропаганда намагається активно змістити акцент з поразок та помилок керівництва їх країни на ЗСУ,  створюючи зовнішній та внутрішній меседж про те, що українська армія нібито вбиває цивільних людей на Курщині. Так 12 серпня Центр протидії дезінформації та Служба безпеки України вже попереджали про те, що росіяни намагатимуться інсценувати воєнні злочини на Курщині, перевдягнувшись у форму ЗСУ

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись