Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Збройні сили України чинять провокації на території Молдови

Таку інформацію ширить російська пропаганда після масштабного ракетного обстрілу України 31 жовтня. У повідомленнях ідеться, що ракета (яка потрапила у повітряний простір Молдови) запущена Україною нібито для того, щоб зірвати атаку російських безпілотників на Дністровську ГЕС, розташовану у 25 км від кордону з Молдовою. Проте це неправда. 

Як повідомляють фактчекери StopFake, посилаючись на дані Міністра внутрішніх справ Молдови, на півночі країни впала саме російська ракета, а не безпілотник або якийсь український снаряд. У МВС Молдови наголосили, що росіяни атакували Дністровську ГЕС на території України, яка розташована лише за 10 кілометрів від Молдовської  Наславчанської ГЕС. Внаслідок професійних дій українських військових атаку відбили, а російську ракету — збили, проте її уламки зачепили кілька будинків у молдовському Неславчі.

За словами фактчекерів, Росія вперше з початку широкомасштабного вторгнення в Україну своєю агресією завдала фізичної шкоди третій державі.

Це вже не перший випадок, коли проліт російської ракети фіксували у повітряному просторі Молдови. Наприклад, 10 жовтня під час масованої повітряної атаки на українські міста три російські ракети також порушили повітряний простір Молдови. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись