Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Захід згортає проєкт «антиросія» в Україні

Про таке пишуть анонімні телеграмканали з посиланням на статтю The Guardian. Нібито західне видання «без добору слів» описує «всю немощь остатков украинской армии». Мовляв, західні військові намагаються навчити українців хоча б чомусь. Це — маніпуляція.

Насправді у статті Еда Рама для The Guardian немає жодної згадки про «антиросію». Меседжі про те, що  Захід хотів створити з України «антиросію» поширюють виключно російські пропагандисти. Стаття присвячена розповіді про те, як група добровольців, колишніх іноземних військових, «Mozart Group» проводить тренування для українських військових щодо використання західної зброї. Ед Рам справді говорить про окремі проблеми щодо матеріального забезпечення та недостатньої тренованості українців. Однак, у статті про це йдеться не як про «неміч залишків армії», а в контексті того, що до війська прийшли люди з різних професій і стали на захист своєї країни. Автор зазначає, що лише кожен десятий з нинішніх захисників був військовим до цієї війни, але через російську агресію вони не мали іншого вибору й взяли до рук зброю. Спілкуючись з журналістом іноземні інструктори кажуть, що українським військам справді бракує досвіду, але вони компенсують це ентузіазмом і рішучістю. Вони поважають українських військових, які, незважаючи на обставини, вчаться, тренуються та не втрачають почуття гумору. 

Росіяни систематично використовують вирвані з контексту та викривлені цитати західних медіа для поширення маніпулятивних меседжів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись