Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Якщо чоловіки за кордоном захочуть отримати новий паспорт, їм дадуть тимчасові документи, щоб повернутися до України

У соціальних мережах поширювався лист нібито від Володимира Швачка, директора паспортного сервісу ДП «Документ». У листі йшлося про видачу тимчасових проїзних документів чоловікам 1960–2006 років народження для повернення в Україну. Проте ця історія виявилася фейком, який спростував VoxCheck.

Перше підозріле твердження полягало в тому, що ДП «Документ» нібито почало видачу нових «тимчасових проїзних документів». Однак жодних офіційних даних про таку послугу знайти не вдалося. Справді, існують документи для повернення в Україну, але вони оформлюються за інших обставин та іншими установами.

По-друге, вказаний віковий діапазон охоплює людей від 17 до 63 років, багато з яких за віком не підпадають під мобілізацію в Україні.

Щодо самого Володимира Швачка, то він був відсторонений від виконання обов'язків на час слідства, а отже не міг підписувати такі документи на момент їх нібито видачі.

Фейковий документ містив численні мовні та формальні помилки, що стало додатковим підтвердженням його неправдивості. Відсутність офіційного визнання чи будь-яких повідомлень від українських громадян за кордоном про отримання таких документів лише підкріпила спростування.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись