Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про смерть 40 дітей від вакцинації Pfizer в Україні дістався до Грузії і Чикаго

У грузинських соціальних мережах та американському виданні The Chicago Chronicle поширюється фейк, який в Україні спростували два тижні тому. Про його появу розповіли фактчекери грузинського проєкту Myth Detector.

У перший тиждень лютого українські користувачі соціальних мереж поширювали відео про начебто смерть 40 дітей в Україні внаслідок щеплення вакциною від Pfizer. На відео жінка, яка назвалася співробітницею київського офісу компанії Pfizer, стверджувала, що дітям в Україні вводять експериментальну вакцину під виглядом вакцини від грипу. Фактчекери звернулися до фармацевтичної компанії Pfizer, де заперечили, що героїня відео працює в них, а також не підтвердили інформацію із соцмереж. 

Колаж від Myth Detector із прикладами поширення у Грузії відео фейкової співробітниці Pfizer

«Співробітниця» київського офісу компанії Pfizer Анна Сахно стверджувала, що дітям в Україні вводять експериментальну вакцину як імунізацію від грипу без відома батьків та медичного персоналу. У відео жінка показує документи, які начебто демонструють, що під час другого етапу випробувань смертність серед вакцинованих склала 4–5%. Враховуючи, що вакциновано було понад 1 000 дітей, кількість смертей мала б становити щонайменше 40–50 дітей.

Однак компанія Pfizer на запит StopFake спростувала, що в них працює Анна Сахно. До того ж у Pfizer повідомили, що не проводять клінічних випробувань в Україні, які могли б призвести до смерті дітей. Головним джерелом твердження про смерть 40 дітей в Україні через експериментальну вакцинацію Pfizer є відео в тіктоку, де жінка в медичному одязі та з маскою на обличчі стверджує, що про це знає Міністерство охорони здоров'я України та навіть особисто президент Зеленський, які тісно співпрацюють з Pfizer, надаючи компанії всі необхідні дані з електронних реєстрів київських лікарень.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України теж спростував цю інформацію як неправдиву.

Поширення такої інформації є частиною інформаційної війни, спрямованої на дискредитацію української влади та введення в оману громадськості.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись