Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Науковці спростували меседж російських пропагандистів, що «Росія лише виграє від змін клімату на Землі»

Час від часу російські експерти й медіа поширюють думку, що весь світ програє від глобальних змін клімату, а от Росія, нехай частково, але виграє. Наприклад, російські медіа поширюють публікації із заголовками на кшталт: «Росія виграє від глобального потепління».

Проте за результатами нового дослідження, про яке розповіли автори видання Science Daily 21 лютого 2023, Росія зазнає значних наслідків від зміни клімату й не готова ані пом'якшувати, ані адаптуватися до цих викликів. Крім того, в контексті світового переходу до відновлюваних джерел енергії російський уряд, що залежить від викопного палива, не прагне та не готовий до розробки альтернативних планів для країни, які могли б принести користь усьому суспільству.

Дослідження, проведене групою фахівців з Росії в рамках програми PONARS, аналізувало вплив зміни клімату на Росію та її роль у глобальних зусиллях щодо боротьби з кліматичними змінами. Вони з'ясували, що, незважаючи на оптимістичні заяви уряду, Росія вже страждає від різноманітних наслідків зміни клімату і не готова адаптовуватися до цих викликів.

Росія, яка є одним із найбільших виробників та експортерів зерна у світі, стикається з наслідками зміни клімату, такими як повені, спека, посухи та лісові пожежі, що впливають не тільки на громади, але й на сільське господарство, лісове господарство та водні ресурси. Глобальне потепління також сильно вплинуло на російську вічну мерзлоту, яка тане з тривожною швидкістю, спричиняючи зсуви, підтоплення та руйнування інфраструктури.

Однак російське керівництво інтерпретує ці кліматичні впливи на свою користь, спонукаючи громадян сприймати їх як переваги. Наприклад, попри попередження російських вчених про екстремальні температури та зменшення кількості морського льоду в Арктиці, уряд рекламує цілорічний морський шлях через Арктику та загалом більш комфортний клімат. Попри дослідження впливу зміни клімату, політика, спрямована на зменшення вразливості деяких регіонів до кліматичних впливів, обмежена, а планування адаптації та її реалізація залишаються на низькому рівні.

Війна в Україні, яку Росія веде з використанням інтенсивних викидів вуглецю, лише погіршила кліматичну кризу, збільшивши викиди в атмосферу на декілька мільйонів додаткових тонн вуглекислого газу. Таким чином, міф про вигоду Росії від зміни клімату спростовано, вказуючи на серйозні виклики та неготовність російського уряду до адаптації та пом'якшення наслідків кліматичних змін.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись