Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейк про смерть 40 дітей від вакцинації Pfizer в Україні дістався до Грузії і Чикаго

У грузинських соціальних мережах та американському виданні The Chicago Chronicle поширюється фейк, який в Україні спростували два тижні тому. Про його появу розповіли фактчекери грузинського проєкту Myth Detector.

У перший тиждень лютого українські користувачі соціальних мереж поширювали відео про начебто смерть 40 дітей в Україні внаслідок щеплення вакциною від Pfizer. На відео жінка, яка назвалася співробітницею київського офісу компанії Pfizer, стверджувала, що дітям в Україні вводять експериментальну вакцину під виглядом вакцини від грипу. Фактчекери звернулися до фармацевтичної компанії Pfizer, де заперечили, що героїня відео працює в них, а також не підтвердили інформацію із соцмереж. 

Колаж від Myth Detector із прикладами поширення у Грузії відео фейкової співробітниці Pfizer

«Співробітниця» київського офісу компанії Pfizer Анна Сахно стверджувала, що дітям в Україні вводять експериментальну вакцину як імунізацію від грипу без відома батьків та медичного персоналу. У відео жінка показує документи, які начебто демонструють, що під час другого етапу випробувань смертність серед вакцинованих склала 4–5%. Враховуючи, що вакциновано було понад 1 000 дітей, кількість смертей мала б становити щонайменше 40–50 дітей.

Однак компанія Pfizer на запит StopFake спростувала, що в них працює Анна Сахно. До того ж у Pfizer повідомили, що не проводять клінічних випробувань в Україні, які могли б призвести до смерті дітей. Головним джерелом твердження про смерть 40 дітей в Україні через експериментальну вакцинацію Pfizer є відео в тіктоку, де жінка в медичному одязі та з маскою на обличчі стверджує, що про це знає Міністерство охорони здоров'я України та навіть особисто президент Зеленський, які тісно співпрацюють з Pfizer, надаючи компанії всі необхідні дані з електронних реєстрів київських лікарень.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України теж спростував цю інформацію як неправдиву.

Поширення такої інформації є частиною інформаційної війни, спрямованої на дискредитацію української влади та введення в оману громадськості.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join