Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як російські пропагандисти перекрутили заяву Білого дому щодо подій у Курській області

У російських телеграм-каналах поширили інформацію, що США мають намір «запросити роз'яснення» в Києва стосовно перебігу подій у Курській області. Відповідну заяву нібито зробили в Білому домі.

Скриншот ЦПД

Насправді пропагандисти перекрутили слова координатора зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Він заявив, що США не змінювали своєї політики щодо дозволу Україні використовувати надане озброєння «по цілях, що становлять неминучу загрозу по той бік кордону». Також Кірбі додав, що офіційні особи «зв’яжуться з українськими колегами, щоб отримати трохи краще розуміння ситуації». Про це йдеться в матеріалі американського видання Bloomberg. Тобто формулювання про «запрошення розʼяснень» у Києва від Білого дому щодо ситуації в Курській області є неправильним ― його вигадали російські пропагандисти.

Також про те, що ймовірні дії ЗСУ в Курській області «не порушують політику США», заявляв і речник Державного департаменту США Метью Міллер. Він підтвердив, що США не отримували попереджень про можливі операції на російській території, додавши: «У тому, що Україна не повідомляє нас про свою точну тактику перед її втіленням, немає нічого незвичного».

Маніпулюючи інформацією, росіяни прагнуть підживити свій наратив, мовляв, Україна ― «маріонеткова держава» і нею керує чи то «колективний Захід», чи то «Вашингтон і Лондон». Саме тому Україна нібито повинна узгоджувати всі свої рішення із «західними керівниками». Проте Україна є самостійною та суверенною державою, а подібні закиди агітпропу мають на меті заявити про фіктивну залежність української влади.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись