Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: Теорії проти нового складу Єврокомісії

Теорії змови є важливим інструментом російської пропаганди, особливо у випадках, коли необхідно дискредитувати або підірвати довіру до міжнародних організацій, таких як Євросоюз (ЄС). Центр протидії дезінформації при РНБО пояснив це на прикладі поширення конспірологічних теорій щодо нового складу Єврокомісії, зокрема меседжів, спрямованих на дискредитацію інституцій ЄС та їхніх посадовців.

Російська пропаганда активно використовує ідею «неминучої кризи» як один із основних засобів маніпуляції громадською думкою. У цьому випадку основний меседж полягає в тому, що новий склад Єврокомісії нібито призведе до «глибокої політико-економічної кризи в європейських країнах». Прогнози таких криз без конкретних фактів або доказів типові для теорій змови, оскільки вони легко викликають страх і занепокоєння серед аудиторії.

Однією з основних мішеней цієї дезінформаційної кампанії стала нова комісарка з питань розширення ЄС Марта Кос. Пропагандисти створюють конспірологічні теорії про зловживання у процесі приєднання нових країн до ЄС, що підриває довіру до процесу розширення Євросоюзу та викликає побоювання серед населення країн-членів ЄС. Використання конкретної особи в якості мішені є типовою стратегією для відволікання уваги від реальних проблем та створення штучного «ворога».

Іншою маніпуляцією є використання нового єврокомісара з оборони для просування тези про трансформацію ЄС у військово-політичний блок. Цей елемент відповідає типовому для теорій змови шаблону, коли зміни в організаціях інтерпретуються як частина великого та прихованого плану, який має агресивний або ворожий характер. Таким чином, російська пропаганда поширює побоювання серед європейців щодо можливого прямого військового конфлікту між ЄС та Росією.

Ще один ключовий елемент пропаганди полягає в маніпуляції темою розподілу бюджетних потоків у ЄС. Це робиться для підриву довіри між країнами-членами ЄС, через спекуляції на питаннях справедливості та чесності розподілу ресурсів. Такий підхід також сприяє зростанню напруженості та конфліктів всередині Євросоюзу.

Основною метою кампанії є провокування внутрішнього розколу в ЄС. Це робиться шляхом дискредитації європейських інституцій через поширення конспірологічних теорій, які ставлять під сумнів легітимність та чесність процесів у ЄС. Російська пропаганда також намагається перешкодити підтримці України в її боротьбі за незалежність та економічну стабільність, послаблюючи міжнародні зв'язки через дезінформацію. 

Теорії змови, які використовуються російськими пропагандистами, є складною сумішшю катастрофічних прогнозів, маніпуляцій фактами та залякуванням, що спрямовані на послаблення єдності Європи. Ці методи допомагають Росії не тільки поширювати дезінформацію, але й створювати недовіру до процесів інтеграції та співпраці між європейськими країнами, що в довгостроковій перспективі може мати деструктивний вплив на ЄС та його політику щодо України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись