Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Відео із "мобілізацією жінки" до ТЦК

Пропагандисти поширюють у телеграм-каналах, де розповсюджують проросійську риторику, відео, на якому чоловіки у військовій формі кудись ведуть жінку, що активно чинить опір. Публікації підписуються словами «ТЦК взялося за жінок», натякаючи на нібито примусову мобілізацію жінок в Україні.

У цьому випадку пропагандисти просто використали відео з іншим контекстом для створення фейка. Насправді на поширеному відео знято конфлікт між жінкою та працівниками Державної прикордонної служби України, який стався на Закарпатті, як з'ясували фахівці проєкту StopFake.

Прессекретарка Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова в коментарі Суспільному уточнила, що інцидент стався 30 червня 2024 року на околиці села Нижня Апша Тячівського району. Водій мікроавтобуса Mercedes-Benz Vito, перебуваючи в черзі автомобілів на контрольному посту, виїхала на зустрічну смугу і спробувала уникнути перевірки.

«Законні вимоги прикордонників жінка проігнорувала, аргументуючи свою відмову небажанням стояти в черзі, оскільки поспішала на відпочинок. Під час спілкування з 19-річною прикордонницею жінка поводилася грубо і зневажливо, використовуючи нецензурну лексику та образливі вислови. Потім, здійснивши маневр, небезпечний для життя і здоров'я військовослужбовця, на високій швидкості зникла з місця події», – розповіла прессекретарка Мукачівського прикордонного загону. Прикордонники переслідували автомобіль, що порушив правила, і, незважаючи на опір жінки, затримали її та доставили до прикордонного підрозділу, де склали протокол про адміністративне правопорушення за ст. 185-10 КУпАП.

Мобілізація в Україні є однією з головних тем, яку активно використовує російська пропаганда для поширення дезінформації та дестабілізації ситуації в країні. Зокрема, агітпроп не лише поширює інформацію про зловживання під час мобілізації, представляючи їх як «звичайне явище», але й створює відверті фейки та постановочні відео для деморалізації українців. Наратив про те, що в Україні вже не вистачає чоловіків і тому мобілізують жінок, також є одним із поширених.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись