Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Валерій Залужний нібито створив петицію про «мобілізацію» народних депутатів Верховної Ради

У соціальних мережах поширюють відео, в якому Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нібито каже, що він створив петицію про «мобілізацію» народних депутатів, а також додає, що якщо до 5 січня 2024 року петиція не набере достатньої кількості голосів, то він буцімто «піде з посади». Це — брехня.

Аналітики VoxCheck опрацювали цей вкид і пояснили, що відео скомпільоване. Сам аудіозапис зі словами про створення петиції сфабрикували за допомогою штучного інтелекту, а потім наклали на справжнє відео із Залужним. Також на сайтах Офісу Президента чи Верховної Ради немає жодних петицій, які створив би Валерій Залужний. 

За допомогою спеціального інструменту AI Speech Classifier фахівцям вдалося з’ясувати, що з імовірністю 98% аудіозапис створили з використанням технологій ШІ.  

Серед іншого, рекомендуємо прочитати детальніше про застосування технологій штучного інтелекту, зокрема дипфейкових, у поширенні прокремлівського порядку денного.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись