Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські священнослужителі нібито освячують воду тризубом

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили інформацію, нібито українські священники освячують воду «тризубом» — буцімто канонізованим церковним елементом, за допомогою якого можна проводити схожі обряди. На підтримку таких тез прикріпляли до повідомлень відео, де видно процес освячення води. Автори фейку додають: «українські священники займаються блюзнірством, розкольники проводять незрозумілий обряд, занурюючи у воду диявольський тризуб». Це — брехня.

Аналітики StopFake узялися за цей кейс і встановили, що на відео зображено трисвічник, який символізує Пресвяту Трійцю. Фактчекери також попередньо звернулися по коментар до священнослужителів, і їм пояснили, що такий обряд здебільшого належить до західної галицької традиції в Україні. Тобто на відео знятий не український тризуб. Власне, російські пропагандисти натякали на те, що українські церкви нібито займаються профанацією та блюзнірством, прирівнюючи державну символіку до «святої». Мовляв, у такий спосіб українська церква відходить від канонів, перетворюючись на «язичницьку», коли поклоняються різноманітним предметам, природним явищам тощо. 

Утім, це не скасовує важливе значення української державної символіки в житті людей — скажімо, якби здійснювали освячення води з супроводом (не прямим використанням) державних елементів, то в цьому нічого нема поганого. Люди лишень висловлюють свій патріотизм і любов до української держави. 

           Читайте ще: В Україні нібито створили церкву «Святого пса Патрона».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись