Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські священнослужителі нібито освячують воду тризубом

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили інформацію, нібито українські священники освячують воду «тризубом» — буцімто канонізованим церковним елементом, за допомогою якого можна проводити схожі обряди. На підтримку таких тез прикріпляли до повідомлень відео, де видно процес освячення води. Автори фейку додають: «українські священники займаються блюзнірством, розкольники проводять незрозумілий обряд, занурюючи у воду диявольський тризуб». Це — брехня.

Аналітики StopFake узялися за цей кейс і встановили, що на відео зображено трисвічник, який символізує Пресвяту Трійцю. Фактчекери також попередньо звернулися по коментар до священнослужителів, і їм пояснили, що такий обряд здебільшого належить до західної галицької традиції в Україні. Тобто на відео знятий не український тризуб. Власне, російські пропагандисти натякали на те, що українські церкви нібито займаються профанацією та блюзнірством, прирівнюючи державну символіку до «святої». Мовляв, у такий спосіб українська церква відходить від канонів, перетворюючись на «язичницьку», коли поклоняються різноманітним предметам, природним явищам тощо. 

Утім, це не скасовує важливе значення української державної символіки в житті людей — скажімо, якби здійснювали освячення води з супроводом (не прямим використанням) державних елементів, то в цьому нічого нема поганого. Люди лишень висловлюють свій патріотизм і любов до української держави. 

           Читайте ще: В Україні нібито створили церкву «Святого пса Патрона».

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join