Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український уряд нібито хоче «анулювати» закордонні паспорти громадян, які перебувають не в Україні

У російському сегменті соціальних мереж поширюють інформацію, начебто в Україні хочуть «анулювати» закордонні паспорти своїх громадян, які перебувають за кордоном. «Немає сенсу робити нові паспорти тим, хто врятувався. Тому що диктатура Зеленського просто їх анулює», — переконують у публікаціях. Це — фейк. 

Розібралися із цим вкидом аналітики VoxCheck, які пояснили, що інформація не відповідає дійсності, адже в офіційних джерелах немає жодної згадки про анулювання дійсних ID-карток або закордонних паспортів. Як пояснили фахівці, вперше таке повідомлення з'явилося в мережі на тлі внесеного у Верховну Раду законопроєкту №10378 щодо мобілізації. Він передбачає, що українські чоловіки від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, зможуть звертатися по оформлення паспорта, зокрема закордонного, та по інші консульські послуги в дипломатичних установах України лише за наявності в них військово-облікових документів — військового квитка, тимчасового посвідчення військовозобовʼязаного або приписного посвідчення. 

Проте 11 січня 2024 року Кабмін офіційно відкликав законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації, його зняли з розгляду. Утім, навіть у відкликаному законопроєкті та інших офіційних джерелах немає згадок про анулювання дійсних паспортів громадян України або закордонних паспортів. Також немає жодної інформації, що громадянам, які перебувають за кордоном, заборонять отримувати або продовжувати дію таких документів. Адже в тому ж самому законопроєкті йшлося лише про процедуру отримання консульських послуг.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись