Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Валерій Залужний нібито створив петицію про «мобілізацію» народних депутатів Верховної Ради

У соціальних мережах поширюють відео, в якому Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нібито каже, що він створив петицію про «мобілізацію» народних депутатів, а також додає, що якщо до 5 січня 2024 року петиція не набере достатньої кількості голосів, то він буцімто «піде з посади». Це — брехня.

Аналітики VoxCheck опрацювали цей вкид і пояснили, що відео скомпільоване. Сам аудіозапис зі словами про створення петиції сфабрикували за допомогою штучного інтелекту, а потім наклали на справжнє відео із Залужним. Також на сайтах Офісу Президента чи Верховної Ради немає жодних петицій, які створив би Валерій Залужний. 

За допомогою спеціального інструменту AI Speech Classifier фахівцям вдалося з’ясувати, що з імовірністю 98% аудіозапис створили з використанням технологій ШІ.  

Серед іншого, рекомендуємо прочитати детальніше про застосування технологій штучного інтелекту, зокрема дипфейкових, у поширенні прокремлівського порядку денного.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join