Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні паніка, бо лишилося критично мало запасів палива

Кремлівські пропагандистські медіа поширюють інформацію про те, що в Україні залишився нібито «критично малий запас палива», існує «гострий дефіцит» і через це в країні «почалася паніка». Вони посилаються на заяву заступника міністра енергетики України Миколи Колесника, який сказав, що «наразі країна забезпечена паливом не більш як на 30 днів». Це — маніпуляція.

Як зазначають фахівці проєкту StopFake, приводом для численних маніпуляцій стала фраза Миколи Колесника, яку він сказав під час круглого столу 15 травня, коли обговорювали законопроєкт №9024 («Проєкт Закону про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів»): «Сьогодні у разі припинення надходжень нафти та нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більше 10-30 днів за рахунок власного видобутку та запасів». Микола Колесник не заявляв, що в Україні «назріває гострий дефіцит палива».

Створення мінімального запасу нафти і нафтопродуктів є зобов’язанням України відповідно до Директиви Ради 2009/119/ЄС.

Також голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат Андрій Герус заявив, що Україна створюватиме запаси палива. А директор Консалтингової групи А-95, що надає послуги суб'єктам енергетичного ринку України, Сергій Куюн заявив, що зараз в Україні немає і не прогнозується дефіциту пального.

У такий спосіб пропагандисти намагаються посіяти паніку серед населення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись