Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна спеціально підвищує рівень води, щоб затопити Запорізьку АЕС

Кремлівські пропагандистські медіа поширюють інформацію про те, що «київський режим» нібито «спеціально підвищує рівень води у Каховському водосховищі, щоб «затопити» Запорізьку атомну електростанцію. Влада буцімто вживає заходів, щоб «створити умови для форсування Дніпра, зокрема для захоплення Запорізької АЕС». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Україна не затоплює власні території, а збільшення рівня води в Дніпрі зумовлене лише весняною повінню. Як зазначив у коментарі StopFake гідролог, кандидат географічних наук Костянтин Данько, затоплення Запорізької АЕС неможливе, адже «її інфраструктура за замовчуванням розрахована на максимальні рівні в Каховському водосховищі». За його словами, на Дніпровському каскаді працює 5 із 6 гідроелектростанцій, які контролюють та регулюють рівень води. Шоста не працює через захоплення російськими військами.

Гідролог також спростовує наратив, що через неконтрольований викид води Києвом та через потужний тиск прорве дамбу Каховського водосховища. Він зазначає, що споруда будувалася з розрахунком усіх ризиків як природного, так і антропогенного характеру, і гребля здатна витримати тиск води на високій швидкості. Але прорив може статися через постійні обстріли гідроспоруди росіянами.

Також агітпроп поширює наратив, що Україна спеціально стримувала воду на початку 2023 року, щоб осушити Каховське водосховище та влаштувати потоп навесні. За словами Костянтина Данька, під час відступу з правого берега Дніпра восени 2022 року російські військові підірвали Каховську ГЕС та відкрили шлюзові камери в машинному залі. Через це цілісність греблі була порушена, відтоді на Каховському водосховищі йде постійне безконтрольне скидання води.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються перекласти відповідальність за злочини Росії на українців. Агітпроп використовує тактику віддзеркалення, приписуючи свої дії опонентам. «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Україна буцімто зберігає зброю на території ЗАЕС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись