Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні буцімто почалося нашестя отруйних павуків з американських біолабораторій

Російські пропагандисти поширюють на своїх ресурсах повідомлення про нібито «атаку отруйних павуків на Україну». За їхніми словами, вже зафіксовано кілька смертей, і багато людей через це перебувають у лікарнях. Деякі пропагандисти навіть пов’язують «нашестя павуків» із роботою «американських біолабораторій». Втім це — фейк.

На нього звернув увагу Центр протидії дезінформації при РНБО. Його фахівці перевірили інформацію в Міністерстві охорони здоров’я України. За їхніми даними, про масові звернення по медичну допомогу через укуси не йдеться. У липні зареєстровано один випадок укусу отруйного павука каракурта, після якого постраждалий житель Одещини звернувся до медиків. Він перебуває в лікарні, отримує необхідну допомогу, і його стан стабільний.

Також МОЗ наголосило, що через аномальну спеку цього року в Україні справді активізувалися павуки, але летальних випадків немає. У разі укусу рекомендується одразу звернутися до медиків. Важливо пам’ятати, що укуси найотруйнішого павука України здебільшого не призводять до летальних наслідків. Пропагандисти поширюють таку дезінформацію, щоб викликати в населення безпідставну паніку. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись