Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У ЗСУ нібито масово мобілізують увʼязнених жінок, бо армії не вистачає чоловіків

Пропагандисти поширюють в іноземному сегменті телеграм-каналів інформацію, що Міністерство юстиції України нібито заявило, що у ЗСУ масово мобілізують увʼязнених жінок. Вони стверджують - мовляв, це свідчить про те, що українській армії не вистачає чоловіків через надто високі втрати. Втім це - фейк.

Міністерство юстиції не робило таких заяв. Пропагандисти зробили цей фейк на основі допису на фейсбук-сторінці відомства, де йдеться про сімох увʼязнених жінок, які підписали контракт із ЗСУ. Агітпроп використовує перебільшені та викривлені дані для створення ілюзії кризи в українській армії. Насправді українські військові формування комплектуються на основі добровільного набору та мобілізації відповідно до законодавства.

Поширення таких фейків має на меті деморалізувати як українське суспільство, так і військовослужбовців, створюючи враження, що армія перебуває у кризовому стані та змушена вдаватися до крайніх заходів. Російська пропаганда використовує подібні повідомлення для створення інформаційного шуму, який ускладнює розрізнення правдивих новин від фейкових. Це має на меті відволікти увагу від реальних подій та злочинів, скоєних російськими військами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись