Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Несправжня стаття від імені ГУР задля зриву мобілізації в Україні

26 липня 2024 року інтернет-видання «Одессаонлайн» отримало електронного листа, нібито від Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України з проханням опублікувати статтю під назвою «Настав час повертати своє!». Однак Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки підтвердив, що ГУР МОУ не надсилало жодних листів до місцевих медіа.

Стаття містила явні ознаки російського вкиду, описуючи несприятливу ситуацію на фронті та безпідставно звинувачуючи керівництво країни у зриві мобілізації. Зокрема, стверджувалося, що:

  • військове командування взяло на себе повноваження щодо мобілізації;
  • заохочується інформування правоохоронних органів про людей, які ухиляються від виконання конституційного обов'язку;
  • представники ТЦК мають дозвіл на використання зброї для затримання військовозобов'язаних без підстав.

Втім це все не відповідає дійсності. Така дезінформація спрямована на створення спротиву серед громадян щодо вступу до лав ЗСУ, а також підживлення панічних настроїв і бажання покинути Україну. 

Метою цієї інформаційної операції було посіяти недовіру до українського уряду і військового командування, знизити моральний дух серед військовослужбовців та цивільних, а також створити атмосферу страху і паніки. Пропагандисти прагнули викликати у громадян спротив щодо мобілізації та військової служби, а також провокувати внутрішні конфлікти та розкол у суспільстві.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись