Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Усі перехоплені СБУ записи розмов російських військових з рідними — це постанова

Цю тезу поширює російська пропаганда з того часу, як Служба безпеки України почала публікувати перехоплені записи розмов російських військових з рідними та друзями. 12 квітня СБУ оприлюднила черговий запис розмови російського військового з дружиною. На записі дружина каже окупанту: «Ти давай там украинских баб насилуй, мне ничего не говори». Журналістам «Радіо Свобода» вдалося ідентифікувати військового та його дружину. Це Роман та Ольга Биковські, вони родом з Орловської області, однак останні роки живуть в окупованому Криму. Журналісти подзвонили подружжю та отримати зразки їхніх голосів — вони такі ж, як на «плівках». Розслідування читайте тут.

Ще на початку березня 2022 року британська компанія ShadowBreak Intl повідомила, що отримала доступ до великого масиву даних щодо радіопереговорів російських військ, які воюють проти України. Тоді ж компанія розповіла, що російські військові часто використовують мобільні телефони, а їхня комунікація майже не зашифрована, тому багато переговорів можна перехопити. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись